IT og sikkerhet

Her samler vi mange gode råd om IT og sikkerhet.

Hjemmenettverk 

Selv om det alltid er viktig å ha sikkerhet på hjemmenettverk, er det ikke uvanlig at passord over tid gis til gjester, naboer osv. Dette er svært uheldig når disse nettverkene nå benyttes til å få tilgang til forretningskritiske systemer. 

 

Øk sikkerheten

Bytt passord på hjemmenettverket. Sørg for å ha et kraftig passord. Pass også på at du bytter administrator-passordet på ruteren. Unngå bruk av bedriftens utstyr på usikrede nettverk ved reise. Bruk heller mobilt hotspot over 4G. Bruk VPN om mulig.

 

To-faktor system

Tilgang til bedriftens systemer bør alltid beskyttes med 2-faktor autentisering dersom dette er mulig. Det er en økende trend med svindelforsøk der brukerne lures til å gi fra seg brukernavn og passord. 2-faktor autentisering medfører at du trenger en engangskode i tillegg til brukernavn og passord, og gir en betydelig bedre sikkerhet enn passord alene.

Pass på dataene dine 

Når mange medarbeidere skal samhandle fra hjemmekontor er det viktig å være bevisst på hvor data deles. En bør være spesielt varsom med hvordan persondata behandles. Personverndirektivet (GDPR) stiller krav til risiko/konsekvensvurdering av nye systemer, samt til hvordan persondata skal behandles. Dette endres ikke som følge av viruspandemien, og der er derfor avgjørende at bedriften har god kontroll på egne data.