Digital skål for skattefritak

30
okt

av Torstein Heggen , 30. oktober 2020

Digital skål for skattefritak!

Skattemyndighetene snur i den digitale døra, og åpner for skattefritt julebord på digitale plattformer som Zoom og Teams. Det betyr ikke bare at du med iver og glede kan lete frem julegenseren fra i fjor, men også at du kan by teamet på en skattefri helaften; med alt det innebærer av digitale taler, kulturell input og kulinarisk glede.

Digitalt unntak fra ordinær skatteplikt

Med skattefri helaften mener vi ikke bare at det digitale julebordet vil være fradragsberettiget for bedriften, men også at den ansatte i år slipper unna det vi refererer til som ordinær skatteplikt på fordeler fra arbeidsgiver. Som hovedregel må nemlig arbeidstaker betale skatt av alle slike fordeler, men unntak for skatteplikten skjer likevel i tilfeller der den ansatte deltar på arrangement i regi av bedriften, som for eksempel et julebord.

Forutsetningen som til nå har ligget til grunn for denne typen skattereglementet er dog at julebordet avholdes som et fysisk arrangement. Dermed faller digitale julebord med for eksempel tilhørende ordninger for take-away utenfor det skattemyndighetene innledningsvis anså som et mulig skattefritak for den ansatte.

Men da helseministeren gikk ut og anbefalte at man ikke samlet til fysiske julebord ble det brått julestemning i Skattedirektoratet også. For med økende covid19-smitte i befolkningen, så også de fordelen i å myke opp sosiale skattefordeler knyttet til digitale løsninger. På den måten kunne også de bidra til den store dugnaden; gjennom lemping på sosiale skatteregler.

Zoom inn på kultur

Som arbeidsgiver kan du nå bjuda på godsaker som ribbe, medisterkaker, kveite og andre godsaker, om du samler dine ansatte til digitalt julebord. Kravet fra skattemyndighetene er at julebordet skal være et fellesarrangement med kollegaer, og at servering av mat hjemme (i form av for eksempel take away) skal skje i forbindelse med velferdstiltak som bidrar til å øke trivsel og samhørighet.

Når store deler av Norge nå er forvist til hjemmekontor, er det unektelig viktig å ha et ekstra øye til kulturen i bedriften. De fleste av oss har behov for sosial tilstedeværelse, og føle at vi er en del av noe. Med digitalt julebord på Zoom setter du lupen på fellesskapet, og øker muligheten for å inspirere og glede dine ansatte.

Når regnskapsnettene blir lange

...og kulda setter inn, da vil du nok bli glad for å høre at dette er en smal sak å ordne i regnskapet. Dekning av utgifter til mat og drikke vil enkelt kunne skje via refusjon til den ansatte mot bilag, eller gjennom digitale løsninger som gavekort. Dette vil da ikke utløse skatteplikt for den ansatte, samtidig som julebordet som normalt vil være fradragsberettiget.

Indikasjoner fra Skattedirektoratet gir grunnlag for å tro at dette vil bli en generell skattefri ordning som videreføres også etter pandemien, men vil trolig da kun gjelde for avvikling av digitale julebord, og ikke andre velferdstiltak.

Men skatteendringer kan komme som julekvelden på kjerringa igjen de, så vi følger spent med inn i 2021.

Håper alle får en strålende julebordsesong.

Torstein Heggen

Torstein Heggen

Faglig daglig leder, autorisert regnskapsfører.