Julegaver til ansatte

Skatteregler på julegaver til ansatte

29
nov

av Vibeke Aasterud , 29. november 2021

Hvor mye kan jeg bruke på julegaver til de ansatte?

Skatt på julegaver til ansatte.

Etter en lang periode preget av pandemi, permitteringer og tilpasninger til et nytt arbeidsmarked er det forståelig at mange vil belønne sine hardtarbeidende ansatte med en hyggelig julegave. Men har du egentlig rom for å kunne gi noen gave, og hvilket regelverk er gjeldende nå?

Det første du må tenke over er hva dine ansatte allerede har mottatt i form av gaver og fordeler hittil i år. Den skattefrie beløpsgrensen er nemlig en samlet maksverdi på alle gaver og fordeler som har blitt gitt gjennom året. Beløpsgrensen ligger på 5000 kr, og verdien av alt som overstiger dette må skattes.

For å klargjøre ytterligere er det slik at alle gaver som gis i et arbeidsforhold i utgangspunktet regnes som en skattepliktig fordel. Derfor har du ansvar for å rapportere alle gaver og fordeler som har blitt gitt både internt i virksomheten, og fra kunder eller samarbeidspartnere. Den ansatte må skatte av beløpet, mens du som arbeidsgiver må trekke forskuddsskatt og beregne arbeidsgiveravgift av fordelen.

Verdt å merke seg er at du i tillegg til den generelle ordningen på kr. 5000,- bør vite at det finnes flere ulike satser for skattefrie oppmerksomhetsgaver:

Kr. 8000,- Tjenestetid i minst 20 år og deretter hvert tiende år
Kr. 4000,- Bedriften har bestått i 25 år eller antall år delig med 25
Kr. 4000,- Arbeidstaker gifter seg
Kr. 4000,- Arbeidstaker fyller 50 år og deretter hvert tiende år
Kr. 4000,- Arbeidstaker slutter etter minimum 10 år i bedriften eller går av pensjon

Tidligere kunne verdien på gaven fastsettes basert på prisen du som arbeidsgiver betalte for å kjøpe gaven, men nå er det markedsverdien som gjelder. Det betyr at innkjøp til rabattert pris blir overstyrt av prisen i det åpne markedet.

Skulle du være usikker på om det er lysestake eller vinkjøler som klaffer best kan det kanskje være fristende å skulle dele ut pengegaver. Men dessverre er ikke pengegaver underlagt de samme reglene for skattefritak. Om du føler deg litt på vidda og forfriskende fantasiløs kan du gi gavekort, men vær da obs på at gavekortene ikke skal kunne tas ut i kontanter.

Er du derimot av den kreative og tilpasningsdyktige typen og vet hva den enkelte ansatte ønsker seg kan vi glede deg med at kravet om at alle ansatte må motta den samme gaven for å oppnå skattefritak er fjernet.

Nå kan altså kontorets store porselensamler få et nytt kaffesett, mens den musikkinteresserte kan få en splitter ny (eller vintage-gammel) vinylplate til samlingen. Helt uten at skattemyndighetene hever øyenbrynene.

It’s starting to feel a lot like Christmas!